Vergeten kerstlied wordt Noorse evergreen

Kerstliedjes zijn er te kust en te keur. Naast oude, klassieke liederen die over de hele wereld worden gezongen zoals Stille Nacht en meer recente populaire liedjes die.internationale faam hebben verworven zoals “All I want for Christmas” kent elk land ook zijn eigen klassiekers, die buiten de eigen landsgrenzen nauwelijks bekend zijn.

In Noorwegen bestaat er een indrukwekkend repertoire aan kerstliedjes die iedereen kent en die elk jaar weer opnieuw worden gezongen. In categorieën onderverdeeld zijn dat allereerst de religieus getinte kerstliederen, die het verhaal van de geboorte van Christus als thema hebben en vaak al eeuwen oud zijn. Een tweede categorie vormen de liedjes die bij de kerstboom worden gezongen en bedoeld zijn om kinderen het kerstfeest mee te laten beleven. Die liedjes worden van jongs af aan meegezongen en zijn in heel Noorwegen bekend. Liedjes uit bovengenoemde categorieën zou je de “echte” Noorse kerstliedjes kunnen noemen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de vele moderne klassiekers, waar ook internationale evergreens onder vallen, zoals ʽWhite Christmas’, al dan niet in Noorse vertaling gezongen. Van weer een andere orde zijn de vele nieuwe kerstliedjes, die speciaal geschreven zijn voor moderne, populaire artiesten. Elke zichzelf respecterende zanger en zangeres brengt minstens een keer in zijn of haar carrière een kerstplaat uit, maar daarmee is niet gezegd dat die liedjes ook blijvertjes zijn. Meestal is het zo dat de houdbaarheidsdatum wordt bepaald door de populariteit van de desbetreffende zangers en zangeressen en vaak is het dan een kwestie van uit het oor, uit het hart.

Datzelfde lot leek het lied Nordnorsk Julesalme beschoren, een kerstlied uit 1985. Het werd speciaal geschreven voor het tv-programma Lyset i mørketida, dat gemaakt werd als een soort voorlichting over de adventstijd voor kinderen in Noord-Noorwegen. Het lied was geschreven en gezongen door Trygve Hoff, een onderwijzer, zanger en componist uit Nordland. Het lied werd in het programma ten gehore gebracht, maar bleef verder op de plank liggen en werd niet op cd uitgebracht, ook al niet omdat Hoff twee jaar later onverwacht op 49-jarige leeftijd overleed. Daarmee leek dit kerstlied voorgoed in de vergetelheid te zijn verzonken.

Halverwege de jaren negentig werd er besloten om een cd te maken met muziek van Trygve Hoff. Dagfinn Sivertsen, een van de drijvende krachten achter dit project, kon zich het kerstlied uit het tv-programma nog goed herinneren en was daarmee de eerste die dit nummer op cd uitbracht. En hij zou niet de enige blijven, het nummer won snel aan populariteit. De teller van het aantal artiesten die dit nummer op hun repertoire hebben gezet, staat inmiddels ruim boven de zeventig. Gek genoeg zou het tot 2014 duren voordat iemand op het idee kwam om de originele opname van Trygve Hoff erbij te pakken en die uit te brengen. Dat werd een groot succes: de donkerbruine stem van Trygve Hoff en de hoorbare bezieling waarmee het lied gezongen werd, maakten het nog populairder dan het al was.

Tegenwoordig is het een van de meest populaire kerstliedjes in Noorwegen. En ook al vinden tegenstanders van dit lied dat het overloopt van sentiment en een clichébeeld van Noord-Noorwegen neerzet, blijft het lied onverminderd populair. De vele Youtube-filmpjes waarop mensen dit lied al dan niet professioneel ten gehore brengen zijn er een overduidelijk bewijs van. In 2022 schreef de NRK schreef zelfs een poll uit om te bepalen welke uitvoering het meest populair was. Klik hier op de link om verschillende versies te kunnen horen. De winnaar werd overigens Bilal Saab, een zanger-visser uit Noord-Noorwegen die mede dankzij de uitvoering van dit lied in 2019 winnaar werd van de populaire talentenjacht Stjernekamp. Trygve Hoffs eigen uitvoering werd verdienstelijk tweede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s